SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Temmuz ayında başlattığı ve sonrasında imza kampanyasına dönüştürdüğü Bayburt’un çarpık kentleşme ve kent dokusuna vurgu yapan ‘Bana Bayburt’umu Geri Ver’ çağrısının amacına ulaştığını, imza kampanyasının ardından, ilgili kurum ve kişiler ile görüşmelerin olumlu yönde ilerlediğini açıkladı.
Toplanan 4 bin imza ve konu ile ilgili hazırlanan dosyaların ilgili Bakanlık ve Müdürlüklere ulaştırılma sürecinin devam ettiğini açıklayan Yavuz, gelen olumlu tepkilerin kampanyayı güçlendirdiğini söyledi.
Yavuz, hazırlanan dosyalar eşliğinde; orduevinin arkasındaki gecekondu kısmın yıkılması için Genel Kurmay Başkanlığı’na, Valilik ek hizmet binasının meydandan kaldırılması için İçişleri Bakanlığı’na, belediye binasının ve Polisevi’nin kaldırılması için hazırlanan dosyalarında ilgili bakanlıklara teslim edildiğini belirtti.
Diğer görüşmeler hakkında da bilgi veren Yavuz, şunları söyledi:
“Eski yapıları yıkılmadan kurtarmalı, tekrar kentimize kazandırmalıyız”
Tarihi Cumhuriyet Oteli’nin örnek olarak ele alındığı dosya eşliğinde, Vakıflar Genel Müdürü ile görüştüğünü aktaran Yavuz, “Cumhuriyet Oteli örneğinde, Bayburt’ta tarihi yapıların ne hale geldiğini sayın Genel Müdür ile konuştuk. Bayburt’ta ne kadar eski eser ve bina, tarihi yapı varsa, özellikle de kendi müdürlüğüne bağlı Vakıf eserleri ile ilgili, en kısa sürede Bayburt’a bir gezi yaparak, Bayburt’u Bayburt yapan bu kadim karakter örneği eserleri nasıl kurtaracağız, buna bakma sözünü aldık.” Dedi.
“Bayburt’un en özel yaşam alanları” olarak nitelendirdiği eski yapıların envanterinin çıkarıldığını söyleyen Yavuz; “böylelikle hangisine ne yapabiliriz, nasıl bir proje geliştirerek bu yapıları tekrar kentimize kazandırabiliriz, bunun plan ve programını yapacağız” dedi.
“Şekerbank oturduğu binadan vazgeçmeli ya da dokuya uygun olarak restore etmelidir”
Tek başına, “talihsizlik noktasında, çok özel bir örnek” diye özetlediği Şekerbank Bayburt Şubesi binası için Şekerbank Genel Müdürü ile görüştüğünü açıklayan Kenan Yavuz, şube binasının “ne Şekerbank Kurumsal kimliğine ve ne de Bayburt’un merkezine yakışmadığını” aktardığını söyledi.
Şekerbank Bayburt Şubesi binasının, “Tarihi Bayburt Kalesi ve yine tarihi Saat Kulesi arasında, Bayburt’un silüetinde bir ‘hançer’ gibi durduğuna” dikkat çeken Yavuz, Şekerbank Genel Müdürü’ne bütün bu durumu fotoğraflar ve talepler eşliğinde sunduğunu, Şekerbank’ın Bayburt silüetini bozan bu yapıdan kısa sürede vazgeçmesini veya Bayburt dokusu ile uyumlu hale getirmesini umduğunu söyledi.
Bayburtlunun talepleri, istekleri ve imzalarının olduğu dosyalar eşliğinde ilgili kurumlar ile görüşmeye, istek ve temennileri ilgili birimlere iletmeye devam edeceğini söyleyen Kenan Yavuz, yakın bir tarihte yeni bir basın toplantısı yaparak gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağını belirtti.