Mısır piramitleri ile ilgili bugüne kadar bilinmeyen yeni bulgulara ulaşıldığı ve bunların piramitlerin gizemli yönlerinin ortaya çıkmasını sağlayabileceği bildirildi.
Mısır piramitleri ile ilgili bugüne kadar bilinmeyen yeni bulgulara ulaşıldığı ve bunların piramitlerin gizemli yönlerinin ortaya çıkmasını sağlayabileceği bildirildi.
Kahire Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Mısır Tarihi Eserler Bakanı Memduh ed-Demati, “Piramileri Tarama (Scan Pyramids)” projesi çerçevesinde Japon, Fransız ve Kanadalı bilim adamlarının çeşitli araştırmalar yaptığını söyledi.
Araştırmalar sonucunda, piramitlerin sıcaklıklarıyla ilgili farklı verilerin elde edildiğini belirten Demati, piramitlerin içinde gizli odaların ve koridorların olabileceğinin öngörüldüğünü kaydetti.
Projeyi yürüten Tarihi Eserleri Koruma Merkezi Müdürü Mehdi Tayyubi de Japonya’da üretilen yüksek çözünürlüklü kameralar ile piramitlerin tekrar görüntülendiği ve incelendiğini anlattı.
Kırmızı ve Kuzey Piramit olarak da bilinen Snefru Piramidi’nin zirvesinde sıcaklık derecesinin diğer bölümlere göre daha yüksek olduğunun keşfedildiğini ve bu durumun daha önce bilinmediğini dile getiren Tayyubi, binlerce yıl önce inşa edilen piramitlerin titiz ve sabırlı şekilde incelenmesi gerektiğini vurguladı.
Japon bilim adamlarının, X-Ray ışın teknolojisiyle yaptığı araştırmalarda, Keops Piramidi’nin de kuzey yüzeyinin diğer yüzeylere göre 3 ila 4 derece daha sıcak olduğunun belirlendiği açıklandı.
Keops’un kuzey yüzeyinde karanlık bir bölümün tespit ettiği de kaydedildi.
Mısır Eserler Bakanlığı geçen yılın ekim ayındaki açıklamasında, 2016 yılını “Piramit yılı” olarak ilan etmiş ve 4 bin 500 yıl önce inşa edilen piramitlerin daha iyi araştırılması için çalışmaların yoğunlaştırılacağını duyurmuştu. (AA)
Mayaları yok eden sır!
Belize kıyılarındaki “Mavi Delik” her yıl binlerce sualtı tutkununu kendine çekiyor. Mercan takımadalarının ortasındaki 305 metrelik çukur, antropologların da ilgi alanında.
Çünkü çukurun bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce Maya medeniyetinin sonunu getiren kuraklık döneminde oluşan bir obruk olduğuna inanılıyor.