Sanayiden ticarete, psikolojiden sosyolojiye, tarımdan turizme kadar bir çok alanı etkileyen covid-19 eğitime de enfekte oldu. Haliyle de herhangi bir eğitsel kayıp yaşamamak adına ivedi ve hatırı sayılır değişiklikleri ve yenilikleri işe koşmak elzem oldu.
EBA ve Canlı Sınıf uygulamaları (Selçuk Hoca’yı gönülden tebrik ediyorum.) bu devinimin başında geldi ve iyisiyle-kötüsüyle, eksiğiyle-tamıyla, manipülasyon ve tartışmalarıyla en meşhuru oldu.
Online sınıf ortamları ile gerçek sınıf ortamları arasında eğitimin bir çok ögesi bakımından farklılık olduğu aşikardır. Bu da bize eğitimin biliminin, yeni bilimsel çalışmalara ve kavramlara gebe olduğunu göstermektedir.
Ben ”Online Sınıf Yönetimi” kavramını eğitim terminolojisine sokarak sınıf yönetimi alanına incelenmeye ve değerlendirilmeye aç yeni bir pencere açmak istiyorum.
Teorinin, pratiğin ön koşulu olduğuna inananlardan olsam da, işin teorik kısmına girip sizleri sınıf yönetimi yaklaşımları, stratejileri, ögeleri, değişkenleri boyutları vb. kitabi kelimelere boğmak istemiyorum. Daha şimdiden ”teori mühim değil, önemli olan pratik!” diyenleri duyar gibiyim.
Sınıf yönetimi kabaca sınıf içi ve sınıf dışı değişkenlerin eğitim lehine düzenlenmesidir.
Gerçek sınıf ortamından online sınıf ortamına geçince sınıf içi ve sınıf dışı değişkenlerde boyut değiştirmiştir.
Online sınıf,
Zaman ve mekan sınırlamasının kalkması, kazanıma uygun görsel ve işitsel uyaranın daha fazla ve daha etkin bir şekilde ortama dahil edilebilmesi, kolay erişilebilirlik gibi daha saymadığım bir çok avantaj sağlarken,
Fiziksel yakınlığın olmaması, ortamın her türlü müdahaleye açık olması, öğrenci kontrolünün zayıflaması, alanın yeniliği hasebiyle tecrübe eksikliği, ders dışı cazip uyaranların fazlalığı vb. konularda da güçlükler doğurmuştur.
Her ortamda her zaman her öğrenciye hitap edecek bir sınıf yönetimi bulunmamaktadır. Amma velakin asgari düzeyde bir sınıf yönetimi anlayışı oluşturulabilir.
Peki online sınıflarda yönetimi etkin hale getirmek için neler yapılabilir?
Kısaca değinelim:
Kalemine sağlık Recep bey. Ben online eğitimi pek desteklemiyorum. Bir zamanlar bilgisayarda çiftlik oyunu vardı herkes birşeyler ekip biçiyordu. Online eğitimde bu nun gibi bir şey
Teşekkür ederim. Tabi ki online eğitimin sınırlılıkları ve dezavantajları vardır ama süreçteki zorunluluklar eğitimi de bu minvalde etkiledi.