Bu yıl “Hayat Boyu Kütüphaneler” temasıyla 50. Kütüphaneler Haftası kapsamında Bayburt Üniversitesinde ve 81 ilde aynı anda gerçekleştirilen okuma etkinliği düzenlendi.
Her yıl Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından organize edilen okuma etkinliği 81 ilde aynı anda 12:30-13:00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Bayburt Üniversitesi Merkez Kütüphanesi önünde düzenlenen Okuma etkinliğine Rektör Yardımcısı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmettin Tozlu, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Esen Taşğın, Kütüphane Daire Başkanı Hayrettin Dilek, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.
Etkinlik öncesinde Kütüphaneler Haftası ve kitap okuma etkinliği hakkında açıklama yapan Rektör Yardımcısı Tozlu, üniversitenin kitap demek olduğunu ve üniversitelerin her zaman kitap ile içi içe olunan bir eğitim kurumu olduğunu belirtti.
“Türkiye’de gerçekten okuma yazma oranı eskisi gibi değil. Kitaba mührünü vurmuş bir ceddin torunları olarak maalesef bugün istatistiklere baktığımız zaman kişi başına düşen kitap okuma oranı 4 kişi gibi çok düşük bir rakam” diyen Tozlu şunları söyledi; “Medeniyetler kitapla kuruluyor, kitap olanı tespit ediyor. Kitapların anasıda biliyorsunuz vahiyle gelen kitaplar sayfalar halinde evvela geliyor sonra nihayet kuran ile mühürleniyor onlarda. O bakımdan ceddimiz buna büyük bir saygı göstermiş ve Kurana dayalı cehtlerini uzun yıllar devam ettirmiş büyük medeniyetler kurmuşlardır. Biz o medeniyetlerin çocuğu olarak bugün üniversitelerin ilk önceki fonksiyonu okutmak olması gerekiyor. Kitaba eğilmek olması gerekiyor, bilgiyi düşünceyi eylemi kitapla bağlamak gerekiyor. Biz bunlardan uzak kaldık. Bir ülkenin temelini düşünce teşkil eder. Tefekkürü olmayan bir yerde düşüncesi olmayan bir yerde medeniyet olmaz gelişme olmaz, o bakımdan Üniversitelerinde bence ilk önce ve hiç ıskalamamaları gereken temel mesele tefekkürdür, düşüncedir, okumadır, kitapla olan dostluktur. Bunun yollarını açmamız lazım, Bunu kurmamız lazım bunu ortaya getirmemiz lazım toplum olarak.”
Konuşmasına kitap konusunda tavsiyelerde bulunarak devam eden tozlu şunları dile getirdi; “Bizim ceddimiz çok güzel eserler yazmış hem de mum ışığında. Çıra ışığında. Bizim bugünkü imkanlarımızı düşünün, öğrencimizin kitapla olan bağlantısını düşünün. O bakımdan kitapla olan bağımızı yeniden geliştirmemiz lazım, yeniden pekiştirmemiz lazım, yeniden kitapla gecelememiz lazım, düşünceyle gecelememiz lazım, bunu başardığımızda Dünyada başaracağımız başka şeyler bunların arkasından gelecek. Bütün bunları bizlere kazandıracak olan kitaptır. O bakımdan diz çökeceğiz, kitapla günümüz geçecek. Kitapla saatlerimiz geçecek. Tekrar kitaplı bir medeniyetin evlatları olmuş olmayı ispat edeceğiz. Lütfen üniversiteli olmanın ayrıcalığını kitapla yüklenerek, kitaba yükleyerek düşüncelerinizi var edin.”