Bayburt Portalı – Tüketici Birliği Federasyonu ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK), et fiyatlarındaki yükselişe karşı radikal bir çözüm önerisi sundu. Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerini pilot il olarak belirleyerek, bu bölgelerde küçükbaş hayvancılığın organize bir şekilde yapılması gerektiği savunuldu.
ETİN UCUZLAMASI İÇİN PİLOT İL UYGULAMASI ŞART
Tüketici Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi – Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (TÜHAK) Genel Başkanı Eyyüp Demirel, Tüketim toplumuna giden yol, temel olarak üretimin bireyden bağımsızlaşması olgusu ile ilgilidir. Sürdürülebilir seri imalat, ancak kitle tüketimi ile birlikte yürütülürse söz konusu olabilir dedi.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÖZ SERMAYESİ İLE ET VE SÜT BANKASI OLUŞTURULMALI
Eyyüp Demirel, Tarım Kredi kooperatifler ve Tüketim Kooperatifleri ile İş birliği halinde kendi öz kaynakları, Et ve Süt ürünlerinin üretici ve tüketici menfaatlarına duyarlı olarak çalışması ile mümkündür. Ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar, et fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Et fiyatlarındaki artışlar, özellikle kuzu ve keçi etinde talep karşılama sorunu yaşanmaktadır. Tüketicilerin çoğunluğu yeterli ve dengeli beslenmekten yoksun bırakılmıştır. “Tüketicilerimizin yıllardır karşılayamadığı kırmızı et ihtiyaçlarını yeni çözüm önerileri sunuyoruz.?
Tüketicinin beslenmesinde kalıcı koşullar oluşturulmalı. Pahalılık olması, bizim ülkemizde de yüksek fiyatları çaresizce kabullenmemize neden olamaz” dedi.
GÜMÜŞHANE-BAYBURT-TRABZON İŞ BİRLİĞİ İLE KÜÇÜK BAŞ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ KURULMALI
Demirel, Tüketicinin ihtiyacı olan kuzu ve keçi etinin karşılanması noktasında pilot iller uygulaması Karadeniz bölgesinde, Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerinde uygulanmalı.
Yazın Gümüşhane, Bayburt ili kışın Trabzon meralarında otlayarak üretici yeme para vermeden kuzu ve keçi’yi ucuza mal ederek, tüketicinin ucuz “et’e” ulaşması sağlanmalı.
Ülkemizde Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon meralarında küçükbaş hayvan organize sanayi bölgeleri oluşturulmalı koyun ve keçi üretim bölgeleri yaygınlaştırılmalı. Sürdürülebilir yeterli et üretiminin artırılması yalnızca küçük baş hayvancılığın gelişmesi ile mümkündür. Tarım Kredi kooperatifleri ve Tüketici Kooperatifleri odaklı bu işlevsizlik ortadan kaldırılmalıdır.
Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerinde tarımsal canlı hayvan varlığının somut ve eksiksiz belirlenmesi gerekmektedir. Çiftliklerin eksik kapasitesine uygun damızlık ve besi tedariki gerçekleşmeli. Tarım sayımı çalışmalarında çiftliklerde tespit edilen eksik kapasiteye uygun sayıda damızlık, besi ve koyunun ilgili kooperatif tarafından yapılan sayımlar sonucunda tedarik edilerek, çiftlik sahipleri ile üretim sözleşmesi yapılması temin edilmeli dedi.
PİLOT UYGULAMA İL ANLAYIŞI İLE GÜMÜŞHANE, BAYBURT VE TRABZON’UN ATIL KAPASİTESİ HARAKETE GEÇİRİLMELİ
Demirel, böylece Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon illerinde âtıl kapasite en verimli şekilde üretime yönlendirilmiş olacağından, üretim artışı ile ithalatı ortadan kaldırılmalı.
PİLOT OLARAK KÖSE, KELKİT, ŞİRAN İLÇELERİMİZDE VE BAYBURT İLİNDE BİRLİKTE ÜRETİM MODELİ GERÇEKLEŞMELİ
Gümüşhane, Bayburt ve Trabzon’daki ot, saman ve silajlık yem bitkileri ihtiyacının karşılanması için birlikte ekim modeli gerçekleşmeli. Gümüşhane Köse ilçesinde 2 yıldır bazı çiftçilerin tarlada samanların olduğu ıslandığı satılamayacak hale geldiği gözlemlenmiştir. Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerimizde ve Bayburt ilinde birlikte yeni bir ekim modeli gerçekleştirilerek yem fiyatları düşürülmeli. Hayvan besleme maliyeti düşürülmeli dolayısıyla pahalı olan et fiyatımız daha uygun hale getirilmesini vurguladı.
Et fiyatlarındaki artışlar, özellikle kuzu ve keçi etinde talep karşılama sorunu yaşandığını belirtti. Bu konuda mesafe alınması halinde Ülkemizin bütün illerinde uygulamaya konacak bir anlayışı ortaya koydu.