Narman Kaymakamlığı’nın Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından desteklenen “Yenilenebilir Enerji ile Sağlıklı ve Ekonomik Yaşam” projesi kapsamında İzmir, Ankara, Eskişehir, Aksaray, Konya, Manisa ve Burdur’da faaliyet gösteren biyogaz üretim tesislerine çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi.
Düzenlenen teknik gezi ziyaretlerinde çöpten ve hayvan atıklarından biyogaz veya elektrik üreten tesisler ile bu tesislere hayvan atığı sağlayan çiftlikler yerinde görülerek incelemelerde bulunuldu.
Narman Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje kapsamındaki çalışma ziyaretine Narman İlçe Kaymakamı Murat Eren, Narman İlçe Tarım Müdürü Salim Pehluvan, Narman İlçe Tarım Müdürlüğü Mühendisi Ahmet Sait Özçelik ve KUDAKA Erzurum Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Bedrettin Uzun katıldı.
TİGEM’e ait Aksaray’da Koçaş, Konya’da Gözlü ve Eskişehir’de Mahmudiye Tarım işletmeleri ziyaret edilerek buradaki hayvancılık faaliyetleri ve biyogaz tesisi çalışmaları yerinde incelendi. Bu tesislerin yanı sıra biyogazdan elektrik üretimi yapan Ankara’daki ITC Mamak Geri Dönüşüm Tesisi, Aksaray’daki ENFAŞ Elektrik Üretim Tesisi ve Konya’daki Ekim Grup Biyogaz Tesisi ziyaret edildi. Biyogaz üretimi ve kullanım alanları üzerine çalışmalar yapan İzmir’deki Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nde gerçekleştirilen ziyarette ise akademisyenlerle istişareler yapılarak Enstitü tarafından kurulan ve ahır sahiplerinin kullanabileceği küçük biyogaz üretim tesisleri de yerlerinde gezilerek görüldü.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda hayvan varlığı bakımından Türkiye’de ikinci sırada olan Erzurum’un biyogaz tesisi kurulumuna uygun olduğu ve bu potansiyelin muhakkak değerlendirilmesi gerektiği görülmektedir. Erzurum’daki toplam hayvan atığıyla çalıştırılabilecek elektrik üretim tesislerinin potansiyel kapasitesi 16 MW’tır. Erzurum’daki biyogaz potansiyeli kullanılarak üretilecek elektrikle yaklaşık 45 bin hanenin bir yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca biyogaz potansiyeli gaz olarak değerlendirilirse yaklaşık 20 bin hanenin yıllık ısınma ihtiyacını karşılayabilecek biyogaz potansiyeli bulunmaktadır.
Gerçekleştirilen çalışma ziyaretleri neticesinde hazırlanan rapor KUDAKA’nın resmi internet sayfasında yer almaktadır.