Yandex

BAYDER’de Bayburt’un 16-18. yüzyıl sosyal, ekonomik ve askeri faaliyetleri anlatıldı

BAYDER’de Bayburt’un 16-18. yüzyıl sosyal, ekonomik ve askeri faaliyetleri anlatıldı
Yayınlama: 16.01.2025 - 10:47
A+
A-

Kültür Sohbetleri’nde ‘1514-1789 yıllarında Bayburt’ta Sosyal, Ekonomik ve Askeri Faaliyetler’ konusu anlatıldı.

Bayburt Portalı – Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) tarafından düzenlenen haftalık Kültür Sohbetleri’nde ‘1514-1789 yıllarında Bayburt’ta Sosyal, Ekonomik ve Askeri Faaliyetler’ konusuna yer verildi.

Dr. Erdem Saka tarafından gerçekleştirilen sunumda Bayburt’un 1514-1789 yılları, geniş perspektifli bakış açısıyla ele alınarak kentin bilinmeyenlerine dair değerlendirmeler yapıldı.

Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin bazı yönleriyle günümüzden farklılık gösterdiğini, kentin bazı yerleşim yerlerinde üzüm bağlarının bulunduğunu ifade eden Tarihçi Erdem Saka, Bayburt’taki tarım ve hayvancılığın Osmanlıların harp ekonomisi politikası bağlamında değerlendirilebileceğini söyledi.

Saka, tımar sisteminin Bayburt’a sağladığı faydalara değinerek, Osmanlılarda Bayburt askerinin farklı cephelerde ve kalelerin muhafazalarında görevlendirildiğinden bahsetti.

Bayburt’ta at yetiştiriciliğinin revaçta olduğuna, Osmanlı askerlerin at ihtiyaçlarının bir kısmının Bayburt’tan karşılandığına dikkat çeken Saka, “Bayburt’un İpek Yolu üzerindeki konumundan kaynaklı Trabzon Limanı’na gelen zahire ve mühimmatın yük hayvanları ile önce Bayburt Kalesi’ne akabinde ise cepheye sevk edilmek üzere Erzurum Kalesi’ne nakleden Bayburtlu nakliyeciler için harp organizasyonu ciddi bir geçim kapısıydı.” dedi.

Tarım faaliyetlerinde özellikle bal, yağ, un, buğday ve arpa gibi ürünlerin Bayburt’tan ihraç edildiğini belirten Saka, limana götürülen bu ürünlerin Karadeniz üzerinden İstanbul ve Avrupa limanlarına sevk edildiğine de değindi.

Bayburt ekonomisinin en önemli unsurlarından birinin de halı, kilim ve seccade gibi dokumacılık ürünlerin olduğuna dikkat çeken Tarihçi Saka, yöresel, bölgesel ve uluslararası düzeyde revaç bulduğuna dair tarihi kayıtları olduğundan bahsetti.

Osmanlılar’ın bir dönem sınırında, bir dönem ise cephe ardında yer alan Bayburt’un yüzyıllar boyunca askerî hizmet kenti olduğunu ifade eden Saka, Bayburt’ta Semerciler çarşısı, demirciler çarşısı, kasaplar çarşısı, bakırcılar çarşısı gibi alış-veriş mekânlarının yerel halkın ve İpek Yolu’nda seyahat eden tüccar, hacı, gezgin ve göçmen gibi zümrelerin ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek sunumunu tamamladı.

Dr. Erdem Saka’ya sunumlarından dolayı teşekkür eden BAYDER Başkanı Fatih Dündar, günün anısına teşekkür belgesi takdim etti.

Her hafta Cuma günleri gerçekleştirilen Kültür Sohbetleri; katılımcıların ve şair Baki Tosun’un şiir sunumları, İmdat Sancar, Hasan Kanat, Serdar Eslek, Uğur Dündar, Ersen Ersen’in sahne sunumları ve koro türküleriyle devam etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.