Bayburt Tarih, Kültür ve Edebiyat Derneği, yeni dönem kültür sohbetleri programlarını başlattı. Geçtiğimiz yıl 41 ayrı programla tarih, kültür ve edebiyata perde aralayan BAYDER Kültür Sohbetleri Bayburt’un en uzun soluklu programı olarak biliniyor.
Azimet Karatekin, hocasını anlattı
Her hafta Cuma günü akşamları düzenlenen kültür sobetlerinin ilk hafta programında emekli imam Azimet Karatekin sunum yaptı. Karatekin sunumunda Bayburt’un eğitim tarihinde önemli bir yeri olan Hoca Hasbi Aker’i anlattı.
Hem Osmanlı Medreseleri, hem de Cumhuriyet sonrası okullarda hocalık yapan Hasbi Aker’den bir dönem medrese eğitimi gören Karatekin, “Hocam çok kıymetli bir alimdi. Güler yüzlü, tatlı dilli, Arapçayı, Farsçayı çok iyi bilirdi, Fransızca da bilirdi. Ayrıca da hesap ilmine de mahirdi. Kendi hattı ile ‘Fetvayi El Feraizil Kübra’ isimli başından sonuna kadar kendi hazırlamış olduğu bir kıymetli eseri de vardı” diye konuştu
Önder Eryılmaz’dan ‘Everekli Seyrani’ sunumu
Kültür sohbetlerinde ikinci sunumu tarihçi ve aynı zamanda şair kimliğiyle de tanınan Önder Eryılmaz yaptı.
Eryılmaz, Türk Halk Edebiyatı’nda önemli iz bırakan, Everekli Seyrani’yi anlattı.
Hiciv şiirleri ile de bilinen Önder Eryılmaz, Kayserili olan ve hiciv şiirleri dilden dile dolaşan Everekli Seyrani’nin nüktedan kişiliği üzerinde durarak, hayatından kesitler sundu.
Daha çok hicivci yönüyle tanınan Seyrani’nin birçok türküde imzası olduğunu ve bu türkülerin halk tarafından bilinen türküler olduğunu kaydetti. İnsanların pek farkında olmadığı Seyrani’nin eserleri ile Türk Halk Edebiyatı’nda her daim yaşayacağını aktaran Eryılmaz’a sunumunda yerel sanatçı Serdar Eslek ve Uğur Dündar eşlik etti. Eslek ve Dündar, Seyrani’ye ait eserlerden seslendirdiler.
Mustafa Yazıcıoğlu ve ‘Deve Oyunu’
BAYDER Kültür Sohbetleri’nde bir diğer sunumu tiyatrocu Mustafa Yazıcıoğlu yaptı. Orta oyunu özelinde ‘Deve Oyunu’nu anlatan Yazıcıoğlu, Deve Oyunu’nu Bayburt’a kazandıran rahmetli Fehim Sayıner’den bahsetti. Fehim Sayıner’in Kars’ta çalıştığı yıllarda Deve Oyunu’nun eğitimini alıp Bayburt uayrladığını aktaran Yazıcıoğlu, Sayıner’in Bayburt kültürü açısından bulunmaz isimlerden bir olduğunu belirtti.
Deve Oyunu’nu kendisinin başında olduğu bir ekiple halen yaşatıldığını hatırlatan Yazıcıoğlu, özel günlerin aranan etkinliği Deve Oyunu’nun Bayburt kültüründe her daim var olması gerektiğini kaydetti.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar’ın Karatekin, Eryılmaz ve Yazıcıoğlu’na katılım belgesi ve çeşitli hediyeler takdim ettiği kültür sohbetlerinde; aşık atışmaları, şiirler, kitap tanıtımları, orta oyunu gibi etkinlikler yer aldı.