Yaşlılar Haftası dolayısıyla Şair Zihni Kültür Merkezi’nde yaşlılar ile bir araya gelen Bayburt protokolü kendilerine en içten sevgilerini ileterek yaşlılara hediye takdim etti.
Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen SODES Projesi kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından yürütülen Anılarla Yaşlanıyoruz, Anı yaşıyoruz projesi kapsamında düzenlenen etkinliğe Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Vali Yardımcısı Abdulhamit Karaca, kurum amirleri, Bayburt Üniversitesi ve Bayburt Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile Bayburtlular katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hayrettin Pala, “Her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlandığımız ve dünya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturan yaşlılara, Sevgi ve Saygıyı dile getirmek için, 1982 yılında WHO ( Dünya Sağlık Örgütü) tarafından 18–24 Mart tarihleri arası “Yaşlılara Saygı Haftası” olarak ilan edilmiştir. Her insan için değişik mana ve önem ifade eden yaşlılık, hayatın çok özel bir dönemidir. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Çocuklarımıza, yaşlılara sevgi ve saygıyı çok iyi anlatıp, aradaki köprüyü daha da sağlamlaştırmalıyız.” dedi.
BAYBURT’TA 714 YAŞLIYA YAŞLI AYLIĞI ÖDÜYORUZ
Üzerinde en çok durdurdukları konunun toplumun yaşlı ve gençleriyle bir arada olabilmesi olduğunu belirten Pala, “ Bu amaçla bugün burada Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen SODES Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen “Anılarla Yaşlanıyoruz Anı Yaşıyoruz” Projesi ile Huzurevimizde kalan yaşlılarımıza yönelik yapmış olduğumuz faaliyetler ve kuşakların buluşup sohbet etmesi, gençlerimiz yaşlılarımızın deneyimlerinden istifade ederken, yaşlılarımızın da gençlerle kaliteli zaman geçirmesidir. Temel hedefimiz ve birinci önceliğimiz, yaşlılarımızın bulundukları ortamda, sağlık, huzur ve güven içinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır. Bir ömrün büyük kısmını topluma ve ülkeye hizmetle geçirmiş insanların, yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları dönemde ömürlerinin sonuna kadar insan onuruna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakları vardır. Amacımız yaşlılarımızın aile ortamında ve aile bireylerinden kopmadan sıcak bir yuvada yaşamlarını devam ettirmeleridir. Bu nedenle bakıma muhtaç durumda olan yaşlılara evde bakım hizmeti veriyoruz. İlimizde Evde bakım hizmeti kapsamında 750 yaşlı ve engellimize bakım ücreti adı altında her ay bir asgari ücret tutarında bakım ücreti ödüyoruz. Ayrıca 2022 Sayılı Yasa Kapsamında 714 yaşlımıza yaşlı aylığı ödüyoruz.”diye konuştu.
Pala konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti çeşitli nedenlerle alamayanlara veya yakını bulunmayan yaşlılarımıza bu hizmet kurumlarımızda verilmektedir. 2013 yılında Hizmete açılan 60 kapasiteli Memnune Evsen Huzurevi YBRM’ inde kalan 48 yaşlımızın bütün ihtiyaçlarını onları incitmeden kırmadan vermeye çalışıyoruz. Bu vesileyle Huzurevimizi yaptırarak Bakanlığımıza teslim eden değerli büyüğümüz Hayırsever İşadamı Fahrettin Evsen’e teşekkür ederek kendisine sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum.”
NİÇİN EVLERİMİZDE YAŞLI ODASI YOK?
“Evlerimiz yaşlılarımızla güzel mantığından hareketle, yaşlılara saygı ve değer vermenin önemi üzerinde durmalıyız. Bu anlamda yaşlılarımızın bugünkü sosyal hayatta ev içerisindeki konumu irdelenmeye değer. Niçin evlerimizde “çocuk odası” var da “ yaşlı odası” yok. Niçin yaşlılarımıza ait özel yaşam alanları oluşturmuyoruz. Dilediğinde bizimle zamanını paylaşacağı dilediğinde odasına çekilip kafasını dinleyebileceği, ibadetlerini yapabileceği odaları olmasın. Evlerimizde nasıl ki çocuk odası, genç odası oluşturuyorsak yaşlı odası da oluşturmamız gerektiği düşüncesindeyim. Yaşlılarımızın hayır duasını almanın önemi ile hayattan kopmadan son ana kadar sevgiyle, inançla, haysiyetle, iyimserlikle, umutla yaşaması arzusundayız.”
“Kul kaderini yaşarken hangimiz neyi yaşayacağımızı kim bilir. Öldüğümüzde yanımızda götüreceğiniz tek şey, hayatta iken yaptığımız sevap ve hayırlardır. Yaşlılara hürmet ve ikramın, Rabbimize saygıdan olduğuna vurgu yapan Peygamberimiz “ zayıf ve düşkünlerinize dikkat ediniz! Çünkü siz onlar sayesinde yardım görür ve rızıklanırsınız” diye buyurmuştur. Şayet evinizde, çevrenizde bir yaşlınız varsa ve fırsat varken ona şimdiden sarılın, onu mutlu edin, hayır duasını alın. Ömür dediğin bir gündür, o da bugündür. Yarın geç olabilir.”
“Yaşlılarımızı bir hafta değil, bir ömür boyu hatırlamak dileği ile tüm büyüklerimizin Yaşlılar Haftasını kutluyor, nice sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, bu anlamlı günde bizleri ve yaşlılarımızı yalnız bırakmadığınız için teşekkür eder saygılar sunarım.”
Konuşmasında zaman zaman duygulanan Huzurevi sakinlerinden 82 yaşındaki emekli öğretmen Şükrü Hanedanoğlu, yaşlılar adına yaptığı konuşmasında “Yaşlılık insan hayatının çok önemli bir dönemidir. Yaşlılar dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşıyan bireylerdir. Yaşlılık herkesin hürmet göstermesi gereken bir dönemdir, biz yaşlılar yaşlandığımız ve bakıma muhtaç olduğumuz dönemde ömürlerimizin sonuna kadar insanoğluna yakışır bir şekilde bakım talep etme hakkımız vardır. Çeşitli nedenlerle Ailelerinden ve çocuklarından bu hizmeti alamayanlara bu hizmet, imkânlar ölçüsünde devletimiz tarafından verilmektedir.”dedi.
YAŞLILAR HAYATIMIZIN BEREKETİ
Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ise şöyle konuştu:
“Rabbimiz Kur-anı kerimde buyuruyor ki, onlardan her hangi birisi ya da ikisi sizin yanınızda yaşlanırsa, sakın onlara öf bile demeyin, onları azarlama, onlara yumuşak söz söyle, nazik davran ve merhamet kanatlarını onların üzerlerine ger ve şöyle dua et: ‘Deki Ey Rabbim onlar küçükken nasıl bana merhamet ettilerse, sen de onlara o şekilde merhamet et.’ Yaşlılarımız bizim hayatımızın evimizin barkımızın Bayburt’umuzun ve Türkiye’mizin bereketi Rabbim onların adına bereket yağdırıyor.”diyerek yaşlılarımızın değerini iyi bilmemiz gerektiğini belirtti.
Proje koordinatörü Mutla Adak proje hakkında bilgi verdikten sonra Doç.Dr. Hüseyin Izgar ise Yaşlılık ve Sorunları üzerine bir konferans verdi.
Yaşlılıkla ilgili gelişim psikologlarının görüşlerini paylaşan Izgar, Yaşlılıkta Bilişsel (Zihinsel) Gelişim, Yaşlılıkta Sosyal Duygusal Gelişim durumlarında yaşlıların takındıkları ruh hallerini anlattı.
Izgar, yaşlılıkta ortaya çıkan sorunları ise şöyle sıraladı: “ Acı ve ağrılarda artma, iyileşme yeteneğinde azalma, kas gücünde kemik yoğunluğunda azalma, hafıza kayıpları, güzelliğin yitirilmesi, dostların, ailenin kaybedilmesinin verdiği yalnızlık, bağımsızlığın yitirilmesi, sosyal yalnızlık.” Izgar, daha sonra yaşlılarda görülen hastalıklara dair bilgiler aktardı.
Proje koordinatörü Mutlu Adak, Ressam Ülkü Koçan ve Doç.Dr. Hüseyin Izgar’a projeye katkılarından dolayı plaket, yaşlılarımıza da çeşitli hediyeler verildi.
Ayrıca Bayburt Üniversitesi BayDer Kulübü öğrencileri tarafından yaşlı vatandaşlarımıza çiçek takdim edildi.
Daha sonra programa katılan Vali Ünlüer ve beraberindekiler Ressam Ülkü Koçan’ın katkılarıyla, Huzur evi sakinleri tarafından yapılan resim sergisini gezdi.