Bayburt Üniversitesi öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, uzman ve okutmanları Bayburt Üniversitesini yurt dışında temsil etmeye devam ediyor. Bayburt Üniversitesi, Tebriz’de 4 üniversite ile Mevlana Değişim Programı kapsamında anlaşma imzalayan Bayburt Üniversitesi, Erasmus Plus kapsamında, Kosova, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’da da temsil edildi.
TEBRİZ’DE YAPILAN KÜNİB 5. OLAĞAN KONGRESİNDE MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI PROTOKOLLERİ İMZALANDI
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Yasin Taşkesenlioğlu’yla birlikte Tebriz’de yapılan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), 5. Olağan Kongresi’ne katıldı.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Tebriz Üniversitesi, İran Çark-ı Nilüferi Yüksekokulu, Azerbaycan Hazar Üniversitesi, Tebriz Azad İslami Üniversitesi İnternational Campus ile Mevlana Değişim Programı Protokolü imzaladı. İmzalanan anlaşmalar doğrultusunda üniversiteler kendi aralarında her türlü akademik bilgi, personel ve öğrenci değişimi imkanına kavuştu.
BAYBURT ÜNİVERSİTESİ 9. PRİŞTİNE EĞİTİM FUARI’NDA TANITILDI
Bayburt Üniversitesi, The Grand Hotel Prishtina’da gerçekleşen birçok eğitim kurumunu bir araya getiren Kosova 9. Priştine Eğitim Fuarı’nda temsil edildi.
Ülke dışındaki üniversitelerin tanınmasını amaçlayan fuarda Bayburt Üniversitesinin tanıtımı Bayburt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Uzmanı Gökhan Kömür ile Türk Dili Bölümü Başkanı ve Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYÜ TÖMER) Öğretim Elamanı Kürşat Kara tarafından yapıldı.
6-7 Mayıs 2015 tarihleri arasında gerçekleşen fuarda Bayburt Üniversitesi farklı dillerde hazırlanmış kitapçıklarla tanıtılarak öğrencilere Bayburt Üniversitesinin imkânları anlatıldı ve Bayburt Üniversitesini tercih etmeleri teşvik edildi.
Bayburt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Uzmanı Gökhan Kömür Bayburt Üniversitesinin Kosova’da dil açısından avantajlı olduğunu belirterek, “Ülkede büyük bir Türk nüfusu var. Öğrenciler genelde Türkçe konuşabiliyorlar. Üniversitemizde Türkçe eğitim verilmesi Kosova’daki öğrenciler için bir avantaj. Türkçe bilmeyen öğrenciler için de Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYÜ TÖMER) var. Öğrenciler üniversitemize başvurdukları takdirde Türkçe kursuna gitmeden direkt eğitim almak istedikleri programdan devam edebiliyorlar. Fuarda Bayburt’un güvenli ve huzurlu bir şehir olduğunu anlattık. Bayburt’un diğer büyük şehirlere yakın olması öğrenciler için bir avantaj. Bu noktada öğrencilerin ilgisini çektik. Türkiye’den katıldığımız için öğrenciler bizi sıcak karşıladılar. Kosova ile Osmanlıdan kalma akrabalık ilişkilerimiz var. Trabzon’da akrabaları olanlar var. Bu avantajı da kullanaraktan oradan gelen öğrencileri bekliyoruz ” dedi.
Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAYÜ TÖMER) Öğretim Elamanı Kürşat Kara ise Kosova’daki gezinin Bayburt Üniversitesinin tanıtımı adına faydalı bir gezi olduğunu ifade etti.
Kara, “Bayburt Üniversitesi olarak Kosova- Priştine Yunus Emre Enstitüsünü ve Kosova-Prizren Yunus Emre Enstitüsünü ziyaret ettik. Kosova- Priştine Yunus Emre Enstitüsü yetkilisi Bayram Pomak’tan Türkçe kursları hakkında bilgi aldık. Üniversitemizin tanıtımını yaptık. Kosova-Prizren Yunus Emre Enstitüsü hakkında Gazmend Kryeziu ve Gynyl Mamzi’den bilgiler aldık. Kosova-Priştine Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi’ni ziyaret ederek Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü hocası Nebahat Sülçesi ile bölüm hakkında görüşme yapılarak bölüm öğrencilerine Mevlana ve Erasmus Programları anlatıldı. Öğrencilerin 9. Priştine Eğitim Fuarı’na katılmalarını sağladık ve Bayburt Üniversitesi hakkında bilgiler aktardık. Bölüm öğrencilerini Bayburt’a, Bayburt Üniversitesine davet ettik. Üniversitenin tanıtım kitaplarını öğrencilere verdik. Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerine üniversitemiz bünyesindeki BAYÜ TÖMER’in çalışmalarından bahsederek öğrencilerin üniversitemize gelmeleri durumunda hem Türkçe kursları hem de lisans, lisanüstü ve doktora eğitimi alabilecekleri imkânlarının olduğunu söyledik. Gerek Anadolu’da gerekse Kosava’da Osmanlı kültür birliği varlığını devam ettirmektedir. Bu kadim kültürel birlikteliğin günümüz bilim ve teknolojisinin imkanları ile de harmanlanarak gelecek nesillerin ülkemizde istedikleri bölümleri okuyabileceklerini belirttik ” diye konuştu.
Fuara Kosova, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan, Slovenya, Türkiye katıldı.
İLAHİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİMİZ POLONYA OPOLE UNİVERSİTY FACULTY OF THEOLOGY’DE DERS VERDİ
Öte yandan Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Gazi Özdemir, Erasmus Plus Teaching Staff Mobility (TSM) kapsamında Polonya Opole University Faculty of Theology’de Bayburt Üniversitesini tanıtarak ders verdiler.
Opole University’de Bayburt Üniversitesi’ni tanıtan ve üniversitemizle ilgili materyallar paylaşan Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Gazi Özdemir, doktora ve lisans öğrencilerine ders verdi.
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Özkan ‘İslam’da Sufizm’ konulu sunumunda lisans öğrencilerine İslam’daki tarikatlar hakkında bilgi vererek öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Yrd. Doç. Dr. Gazi Özdemir ise ‘Osmanlı Vakıf Medeniyeti’ ni anlattı.
ÇEK CUMHURİYETİ VE MACARİSTAN’DAKİ EĞİTİMLERE KATILDIK
Öte yandan Bayburt Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı, Araştırma Görevlisi Mutlu Aksoy, Çek Cumhuriyetinde bulunan University of South Bohemia’da Erasmus Personel Eğitim Alma Hareketliliği kapsamında Çocuklar İçin Düşünce Eğitimi ve Eğitim Felsefesi alanlarında eğitim aldı.
Diğer yandan Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Araştırma Görevlileri Hakan Alper Kamiloğlu ve Fatih Yılmaz ise Erasmus Personel Eğitim Alma Hareketliliği kapsamında Macaristan Szent István University’nin İnşaat Mühendisliği Bölümünde 5 gün süre ile inşaat mühendisliği üzerine eğitim alarak laboratuvar olanaklarını incelediler.