Çok uzun yıllardır yapılması gündemde olan, ancak 2012 yılına kadar ciddi bir adım atılmayan Çamur Barajı Projesi geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Şimdi ise yapım aşamasına geçmesi için Bakanlık Oluru ile yatırım programına alınmıştır. 2015 yılında yapımına başlanacaktır. Yüksekliği 53 metre olup, 12,72 hm3 depolama hacmi ile 5773 ha alan sulanacaktır. Yıllardır bölge halkının hasretle beklediği barajın tamamlanması ile bölgenin tüm su ihtiyacı karşılanacaktır. Amacımız Bayburt’u bölgenin Tarım ve Hayvancılık merkezi yapmak. Bu alandaki tüm alt yapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz. Önümüzdeki döenmede Bayburt bu alanda çok farklı noktaya geleceğini hep birlikte göreceğiz. Bu barajın yapılmasında desteğini esirgemeyen ve bu konuda daima yanımda olan Gümüşhane Milletvekilimiz Feramuz ÜSTÜN beye teşekkür ediyorum. Bayburt Çamur Barajı Bayburt’umuza hayırlı uğurlu olsun.
Bayburt’a hali hazırda yapımı devam edenlerle birlikte toplamda 17 adet gölet projemiz bulunmaktadır. Bunlardan;1 tanesi tamamlanmıştır. Kitre, Konursu, Çayırözü, Akşar Mehmet Aslan ve Çayırözü göletlerimizin yapımı devam etmektedir. Uğrak Göletinin yapım ihalesi yapılmıştır. Bu işlerimiz 2015 yılı içerisinde tamamlanacaktır.
Diğer yönden Çımağıl, Soğukgöze, Dövmekaya, Erikdibi, Sarımeşe, Aydıncık, Pınargözü, Petekli Göletlerinin projeleri yapılmış ihale aşmasında, inşallah 2015 yılı içerisinde bu göletlerimiz de ihale edilecektir. Güneydere, Uluçayır ve Taşocağı Göletlerinin projelerinin yapılması için incelemelerde başlatılmış durumdadır.
Yine hasretle beklenen Kırklartepe Barajının projeleri yapılmış, proje revizeleri de tamamlandıktan sonra en kısa sürede yapım ihalesine çıkılacak olmasını da buradan tekrar dile getirmek istiyorum. Sulanmayan arazi kalmayana kadar yapılması gereken her şey Bayburt’a yapılacaktır.
Son birkaç yılda Bayburt çiftçinin yüzü her anlamda gülmeye başlamıştır. 11 yılda Bayburt Çiftçilerine toplam 101 milyon TL üretim desteği ödenmiştir.
10 adet tarımsal işleme tesisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının % 50’lik hibe desteğiyle kurulmuş olup ilimiz ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadırlar.
Diğer yandan yapımı tamamlanan Demirözü Barajı ile yaklaşık 11.260 hektar tarım arazisi suya kavuşmuş olacaktır. Yine Demirözü Barajı sulama sahasını da içerisine alacak şekilde 16 köyü kapsayan yaklaşık 20.000 hektarlık alanın arazi toplulaştırma ihalesi yapılarak toplulaştırma çalışmaları başlamıştır. Aynı şeklide 19 yerleşim birimini kapsayan Masat sulama sahasında ise 12.200 hektarlık alanın toplulaştırması için ön etütleri yapılarak ihaleye hazır hale getirilmiştir.
Bayburt aynı ayda iki farklı bölge kalkınma projesinden(DAP-DOKAP) faydalanan iki ilden birisidir. Bunun yanında ilimizde uygulanmak üzere 27 milyon dolarlık Bayburt-Gümüşhane- Rize Kırsal Kalkınma Projesi ve 115 milyon TL’lik Çoruh Havzası Rehabilitasyon Projesi gibi projeler başlatılmıştır. Yine Bayburt Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) kapsamına alınmıştır.
Bayburt’a Tarım Hayvancılık yerleşkesi de kurularak, çiftçimizin hizmetine sunulacaktır. Bu yerleşkede hayvan alım satım işlemlerinin yapıldığı hayvan pazarı, yem ve kabayem alım satım işlemlerinin yapıldığı yem pazarı ve kaba yem borsası, kesim işleminin yapılacağı kesimhane, çiftçinin ürettiği ürünlerini satabileceği bir kent pazarı, Tarımsal organizasyon tanıtım ve cirit gösterilerinin yapılabileceği bir alan ve sosyal tesislerden oluşacaktır. Tüm yukarıda saydığımız gelişlerle Bayburt tarım ve hayvancılık yönünden bölgenin merkezi haline gelecektir. Bayburt Tarım ve Hayvancılık alanında hak ettiği yerin ötesine çok yakın zamanda geçecektir. Saygılarımla…
Bünyamin ÖZBEK
Bayburt Milletvekili