SİCİLYA, AKDENİZ RÜYASI
Magma dergisi, Ağustos sayısında anıtsal ada, Sicilya’yı kapağına taşıdı. Başta Etna Yanardağı; doğanın ve tarihin şekillendirdiği, neşesi ve öfkesiyle insanların hayat verdiği, kendine özgü küçük bir dünya. Her yanı sanat, her yanı anıt. Akdeniz’in aydınlık birikimini Avrupa kıtasına aktaran kavşak.
Magma’nın Ağustos sayısında bir sürprizi var. Bugün Fethiye’de, dağlık ve ıssız bir bölgede, antik zamanın görkemli kentlerinden Oinoanda’da, Diyojen’in dev bir yazıtı bulunuyor. Epikürcü doğa felsefesinin bir özetini sunan yazıt, aynı zamanda antik dönemin en önemli tanığı. Magma, Oinoandalı Diyojen’in doğa felsefesini ilk kez Türkçeye çevirdi ve Magma Kitap eki olarak okurlarına hediye ediyor.
ZAPATİSTA
Emiliano Zapata’nın yüz yıl önce gerçekleştirdiği Meksika Devrimi; Subcomandante Marcos önderliğinde devam ediyor. Magma yazarı Buket Şahin, Zapatista Devrimi’nin başladığı San Cristobal de las Casas’ta direniş kültürünün izlerini ve Zapatista hareketini araştırdı.
BAYBURT, ÇORUH’UN TACI
Coşkuyla, yırtınarak akan suyun, çılgın Çoruh’un kalesidir Bayburt. Hoca Nasreddin ile gülen, şair Zihni ile ağlayan; ayrılık ve göçlerle azalan, yaralanan, kahırlanan insanların yurdu. Magma, görkemli geçmişini taç gibi kuşanan Bayburt ve köylerinde, eskiyle yeninin karşılaşmasına tanık oldu.
ARGUVAN, DOĞANIN YAZISI
Bir Anadolu kiliminin desenleri gibi kimi sürülmüş, kimi nadasta tarlalar. Altın sarısı başaklar, yeşilliğini koruyan çalılar. Malatya’nın benzersiz Arguvan Yazısı.
ABDAL MUSA, TOROSLARDAKİ DERGÂH
Horasan’dan Anadolu’ya, oradan da Balkanlara uzanan uzun yürüyüşün manevi konaklarından biri… Bektaşiliğin ulu ereni; dağları yürüttüğüne, don değiştirip geyiğe dönüştüğüne inanılan Abdal Musa, Antalya’ya bağlı Teke Köyü’nde her yıl anılıyor.
ANITSAL FELSEFE TAŞI
Antik dünyanın en büyük taş yazıtı, Muğla’nın Fethiye ilçesinin doğusundaki Oinoanda antik kentinde. Onu özel ve biricik kılan sadece büyüklüğü değil, içeriği; taşa kazılan bir yaşam felsefesi olması. Düşünce tarihinin bilimsel ve özgür düşünceli ilk hümanisti Epikür’ün takipçisi Oinoandalı Diyojen’in yaptığı anıtsal yazıt, bu dünyada iyi yaşamanın, mutlu olmanın felsefi sırlarını içeriyor.