Yandex

Türkiye’yi nasıl bir yol haritası beklemekte?

Türkiye’yi nasıl bir yol haritası beklemekte?
Yayınlama: 26.06.2016 - 08:52
A+
A-

En Son Güncel Haberleri

Habertürk’ten Bahar Bakır’ın haberine göre bu kararın, tüm Avrupa’yı siyasal ve ekonomik yönden derinden etkilemesine kesin gözüyle bakılıyor.

AB’nin geleceğiyle ilgili soru işaretlerini de artıran bu kararın, ayrılıkçı akımları tetikleyebileceği değerlendiriliyor.

Habertürk, İngilltere’nin AB’den çıkma kararını konunun uzmanlarına sordu.

İşte uzmanların görüşleri…

‘HALK İÇİN CAZİBESİ KALMADI’

Stratejik Düşünce Enstitüsü Dış Politika Programı Koordinatörü Mehmet Şahin:
“İngiltere’nin kararının AB’ye ciddi etkisi olacak. ‘Özgürlük’ mücadeleleri başlayabilir. AB’de çöküşe giden bir süreç var. AB, Türkiye’yi alabilecekmiş gibi yapıyor. Biz de girecekmiş gibi yapıyoruz. Halkı ikna ederken eskiden AB’nin ekonomik refahı ve demokrasisinden bahsediliyordu. Şimdi krizlerle boğuşan, sığınmacıları kontrol edemeyen, Arap Baharı sonrası İslamofobi ve yabancı düşmanlığını artıran bir AB, hangi özelliğiyle Türk halkını cezbedecek, bu önemli bir soru olacak.”

‘REFORMLAR SÜRECİ BELİRLER’

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker:

“Üyelikler konusu da AB için başlı başına bir sorun olacaktır. Türkiye’yi her zaman destekler gibi görünse de İngiltere hiçbir zaman Türkiye’nin AB üyeliğini desteklememiştir. Türkiye’nin AB’ye girişinin AB normlarını sulandıracağı düşüncesiyle Türkiye’ye görünüşte destek çıkmıştır. AB’nin kendi içinde yapacağı reformların üyelik sürecine etkisi olacaktır.”

‘ANKARA İLE YAKINLAŞMA HIZLANABİLİR’

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya:

“Schengen’de, ortak para biriminde olmayan İngiltere, AB’den hemen çıkmıyor, 2 yıllık geçiş müzakereleri öngörülüyor. Bence adı ‘Çıktı’ olur ama ortaklık ilişkisinin devam edeceğini düşünüyorum. Şu ana kadar AB girdiği her krizi atlattı. Bunu da atlatmak için silkinecek ve birliğin gücünü göstermek için atılım yapacaktır. Türkiye’ye etkisi ne olur? AB içine kapanmayacağını göstermek için Türkiye ile yakınlaşabilir. Ama aşırı sağ partilerin yükselmesi olasılığı da gündemde, o nedenle Türkiye’den daha da uzaklaşabilir. Zaten müzakere sürecinde milimlik adımlarla ilerleniyor.”

‘PSİKOLOJİMİZİ ETKİLER’

Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan:

“Türkiye açısından, müzakereler zaten donduğu için AB üyeliğimize bir etkisi olmaz. Ama orta vadede, bunun etkileri görülebilir. Türkiye Brexit’te ciddi malzeme haline getirildi. Çıkmak isteyenler de kalmak isteyenler de Türkiye üzerinden propaganda yaptı. Türkiye’nin AB üyeliğine her fırsatta destek veren İngiltere’nin aslında bizim yanımızda olmadığını gördük. Bunun Türkiye’nin psikolojisinde önemli etkileri olur. Göçmen politikalarında Türkiye üzerinde baskı artar. Belki İngiltere geri kabul başta olmak üzere Türkiye ile yeni bazı anlaşmalar yapmak ister.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.