Bayburt Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hulki Aşır, Bayburt’ta ilk kez Lazer Hemoroidoplasti (Lazerle Basur Ameliyatı), çocuk ve erişkin hastalarda Laparoskopik Appendektomi (Kapalı Apandisit Ameliyatı) ameliyatı yapılmaya başlandığını açıkladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aşır, lazer teknolojisinin hemoroid (basur) ameliyatlarında kullanılmaya başlandığını ve hastalara Bayburt’ta bu teknolojiyi artık sunabildikleri için memnun olduğunu belirtti. Şubat ayı itibariyle hastanemizde kullanılmaya başlayan bu tedavi yöntemi sayesinde hemoroid ameliyatlarının artık bıçak kullanılmadan, ağrısız bir şekilde yapılabildiğini; hastanın normal hayatına işlemden sonra aynı gün içinde dönebildiğini, enfeksiyon riskinin ise daha az olduğunu belirtti.Bununla beraber gelişen teknolojiye paralel olarak laparoskopik uygulama sayı ve çeşitliliğinin cerrahi uygulamalarda arttığını, laparoskopik appendektomi ameliyatının (kapalı apandisit ameliyatı) erişkin ve çocuk yaş grubunda rutin kullanıma girdiğini sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Opr.Dr.Hasan Uzer; uygun yerel veya spinal anestezi altında, kontrollü lazer uygulaması ile hemoroid yastıkçıklarının içeriden yok edildiğini belirtti.
Sık rastlanan makat çevresindeki şikayetler tek başına gözlenebildiği gibi başka hastalıkların da habercisi olabilir. Bayburt Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Opr. Dr. Hasan Uzer, makat çevresindeki hastalıklar ve özellikle tedavisinde geç kalınan hemoroidin yaşamı çekilmez kılabildiğini söyledi.
Hemoroidin, anal kanalın üst kısmında genişlemiş damar yumakları olduğunu belirten Dr. Uzer, “Halk arasında basur veya mayasıl olarak da bilinir. Makattan kan gelmesi, makatta ağrı ve ele gelen şişlik, akıntı, makatta ıslaklık hissi ve kaşıntı ile kendini gösterebilir. İç ve dışhemoroidler olarak ikiye ayrılır. Zamanla anal kanalda yerleşen genişlemiş toplardamar yumakları makatın dışına doğru çıkarak kendini gösterir” dedi.
Bağırsak alışkanlığının değişmesinin (kabız, ishal), gebelik ve doğum, hareketsiz yaşam tarzının, bazı spor etkinliklerinin (ata binmek, bisiklet sürmek), çeşitli meslek gruplarının (şoförler, pilotlar), alkol alışkanlığının, pelvik bölgede yerleşen tümörlerin, kalın bağırsak kanserininhemoroide yol açan nedenler olarak sıralayan Dr. Uzer, hastalığın tedavisinde kullanılan lazer teknolojisi hakkında şunları söyledi:
Lazer hemoroidoplasti sonrasında bir sarkmanın oluşması veya tekrarlaması da engellenmiş olur.Herhangi bir yabancı malzeme (kelepçelerin) yerleştirilmesini gerektirmez, lazer tedavisinde anal kanal da darlık riski de eşlik etmez.Geleneksel cerrahi yöntemlerden farklı olarak kesi yapılmadığından veya dikiş atılmadığından iyileşme mükemmeldir. Sonuçta hasta ameliyat sonrası daha az ağrı hisseder ve normal aktivitelerine daha kısa sürede dönebilir.
Laparoskopik appendektomi ameliyatı (kapalı apandisit ameliyatı) hakkında Bayburt Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümünden Opr. Dr. Yusuf Çalışkan ve Genel Cerrahi Bölümünden Opr. Dr. Hasan Uzer; bu tekniğin tercih edilmesinin en önemli sebeplerini; ameliyattan sonraki dönemde daha hızlı aktif hayata dönüşve daha az ağrı olması, kozmetik sonuçlarının daha iyi olması, ameliyat izinin daha küçük ve belirsiz olması, yara yeri enfeksiyonu ve fıtığı riskinin daha az olması şeklinde sıraladılar. Ayrıca laparoskopik tekniğin başlangıç aşamasında kamerayla tüm karın içi değerlendirilebildiğinden, erkek ve bayan hastalarda apandisit ile karışabilecek diğer hastalıkların da tanısının koyulabileceği ve tedavisinin yapılabileceğini sözlerine eklediler.