Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından TÜBİTAK Proje Yazma Eğitimi düzenlendi. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonundaki konferans salonundaki eğitim Kars Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Akgün Alsaran tarafından verildi.
Programa Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ve 60 akademisyenler katıldı. Kars Kafkas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgün Alsaran üç aşamadan oluşan eğitimin ilk aşamasında fikirden projeye, amaç, hedef, kapsam, literatür örnekleri, sorun analizi ve projeyi sunma süreçlerini anlattı.
Alsaran, ” TÜBİTAK’ın projelerine baktığımız zaman en önemli projeleri 1001 projeleridir. Eğer belli bir noktaya gelmemişseniz bu eğitim sonrası kısa zamanda 1001 projesi vermeniz hayal olur. Ama bu eğitim sonrası çok rahat 1002 projeleri, 3001 projeleri yazabilirsiniz. Eğer doktora yapmış iseniz kariyer projeleri de yazabilirsiniz. İlk aşamada yapılması gereken ise fikrinizin özgün olmasıdır. Son dönemde akademisyen algısı da üniversitelere proje üreten, üniversitelere fon bulan kişiler olarak değişmektedir. YÖK, yeni bir teşvik programı açıkladı. Buradaki maddelerden biri projeler. İkincisi patentler, üçüncüsünü ise uluslararası faaliyetlerden oluşturuyor. Bunun için sizin proje faaliyetleri içerisine muhakkak bulunmanız gerekiyor “dedi.
Projenin neden ve nasıl yapıldığına değinen Alsaran, proje için bulunan konunun araştırmaya değer olması, araştırmacının uzmanlık alanında ilgili literatürü periyodik takip etmesi gerektiğini vurgulayarak, sonuçta araştırılabilir, kurumsal açıdan faydalı, ilgi çekici, beklentileri karşılayan bir konu seçilmesi ve projenin iyi kurgulanması, uygulanması ve sunulması gerektiğini kaydetti.
‘Sıradan bir fikir iyi bir BAP projesi olabilir; ama sıradan bir fikir hiçbir zaman 1001 projesi olamaz’ diyen Alsaran, seçilecek fikrin özgün olması noktasında yapılması gerekenleri örneklerle anlattı.
Alsaran, sorun analizi, hedef analizini ise akademisyenlerle uygulamalı olarak gerçekleştirdi.