Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle Bayburt Gazeteciler Cemiyetini Ziyaret ederek basın mensuplarının ” Basın Bayramı”nı kutladı.
Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ve Ak Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Bayburt Gazetecilere Cemiyetini ziyaret ederek Cemiyet Başkanı Yaşar Yıldız nezdinde tüm basın mensuplarının ” 24 Temmuz Basın Bayramı” nı kutlayarak başarılar diledi.
Cemiyet Başkanı Yıldız , 24 Temmuz’un Türk Basını’nda sansürün kaIdırıImasının yıldönümü olarak kutlanması nedeniyle yaptığı açıklamada, “24 Temmuz, sansürün kaldırıldığı tarihtir. Ülkemizde de bu tarih Basın Bayramı olarak kutlanıyor. Bu anlamlı günde, basın sektörünün bütün çalışanlarını en içten duygularımla kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.
“Tarihi üzerinde anlaşmazlıklar olsa da, 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı veya Gazetecilerin Bayramı, daha açık bir tanımla Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü’dür. 24 Temmuz, Türkiye’de Türk Basını’nda sansürün kaldırılmasının yıl dönümüdür. Konunun tarihçesinden bahsedecek olursak, Osmanlı İmparatorluğu zamanında çıkan tüm gazeteler sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanıyordu.
Türk Basını’nda sansürün ilk uygulandığı tarih ise 10 Mayıs 1876’dır. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet yürürlüğe girdikten sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde ‘sansürün kaldırılması’ olarak adlandırılmaktadır. Bunun için de 24 Temmuz tarihi, Basın Bayramı ve Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.” dedi.
Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, eğitme, kamuoyu oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor açıklamasını yapan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş ;
” 24 Temmuz 1908 basında sansürün kaldırılmasını kutluyoruz ve tebrik ediyoruz. Gerçekten basın adına önemli bir gün, basın üzerinde sansür olmamalı, basına bir şeyler etki edilmemeli. Kendi özgür düşüncelerini, kanaatlerini halkla paylaşmalıdır. Basın özgür olmalı, basın üzerinde baskılar oluşmamalı ki, aksayan tarafları, yanlış olan yerleri, negatif olan durumları paylaşabilmelidir. Bu vesileyle negatif durumdan pozitif duruma gidilebilir.
Basın bizim işimize gelen şeyleri söylerse, lehimize olacak şekilde durumları ifade ederse biz eksiklerimizi hem göremeyiz hem de yaptığımız yanlışların farkında olamayız. Kişilik hakları ihlal edilmemek kaydıyla hem şahıslar hem de kurumlar eleştirilmelidir. Burada tabi ki eleştiriye bir tanım getirmek lazım; insanların şahsiyetleri zedelenmeden eleştiri yapılmalıdır.
Bayburt basını, Bayburt’la ilgili düşüncelerinde, Bayburt’u yukarıya taşıma adına yapılması gereken şeylerin çoğunu yapıyor. Bu bakımdan bize de yol haritası çiziyor. Basın bizim hafızamızıdır.” şeklinde konuştu.