Üniversite bilim kültür-sanat şenliği zekâ oyunlarıyla başladı. Bayburt Üniversitesi 1. Bilim Kültür ve Sanat Şenlikleri başladı. II. Geleneksel Zeka Oyunları ve I. Çocuk Oyunları Şenliği ile başlayan şenlikler, sanat performansları, tiyatro gösterimi, akademik ödül töreni, akademik yıl mezuniyet töreni, sempozyum, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’a fahri doktora verilmesi gibi etkinliklerle devam edecek.
Heyecanlı ve coşkulu bir şekilde başlayan etkinliklere Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, İl Emniyet Müdürü İsa Bülent Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Bayburt Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, öğrenciler ve öğrenci velileri katıldı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu’ndaki açılışta Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, bir konuşma yaptı.
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun zekâ oyunlarına bu sene geleneksel Anadolu zekâ oyunlarını da ilave ettiklerini kaydederek, ” Zekâ oyunları aslında oyun gibi algılanıyor ama bu oyunları hayalden gerçeğe, ya da sanaldan gerçeğe diyebileceğimiz bir antrenman sayabilirsiniz. Günümüz dünyasında gençlerimiz daha çok internet başında, bir çeşit hayali bir dünyada yaşıyorlar. Biz zekâ oyunlarıyla öğrencilerimizi bu hayalden gerçeğin içerisine, hayatın içerisine sokmaya çalışıyoruz. Bu bir hayat felsefesidir. Bundan sonraki yaşamlarında neyi nasıl kullanacaklarını onlara göstermeye çalışıyoruz. İnşallah hayırlı sonuçlar elde ederiz. ” dedi.
Öğrencilerin bu zekâ oyunlarında umduklarını bulacaklarını ümit ettiğini belirten Rektör Coşkun, ” Bu projeyi gerçekleştiren üniversitemiz personeline teşekkür ediyorum. Ayrıca işbirliğinden dolayı Milli Eğitim Müdürümüze ve Milli Eğitimimizin bütün camiasına teşekkürlerimizi sunuyorum. Velilere de bu yoğun ilgilerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bayburt Üniversitesi olarak bu tür faaliyetlere bundan sonra da devam edeceğiz ” diye konuştu.
Bayburt Üniversitesi’nin zekâ oyunlarını geleneksel hale getirdiğini belirten Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “Üniversitemizin zekâ oyunları kapsamında daha önce okullarda başlatmış olduğu eğitim sürecinin sonunda 2 gün sürecek etkinlikler için buradayız. Bu etkinlikler önemli. Özellikle çocuklarımızın sosyal alanlarının daraldığı, televizyon, internet, sosyal medyanın çocuklarımızı esir aldığı bir ortamda çocuklarımıza farklı etkinliklerle zaman geçirebilme fırsatını tanıdığı için bu etkinliğin önemi daha çok artıyor” şeklinde konuştu.
Öğrencilerin bir kısmının ilk defa etkinlik vesilesiyle birbirlerini tanıdığını dile getiren Doğan, ” Bu noktada öğrencilerimiz hem paylaşımı hem iletişimi böyle güzel bir ortamda güçlendirmiş oluyorlar. Ben üniversitemize öğrencilerimizin bu alanlarının geliştirilmesine yaptığı katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Sayın rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımızdan da bir isteğim var. Bu güzel çalışmanın devamının okul ortamlarında daha da gelişmesi için 16 bin öğrencimizin tamamının bu sürece katılmasını arzu ediyoruz. Öğrencilerimiz mahallelerinde, apartmanlarında, sitelerinde, sınıflarında bu sürece katılmayan diğer öğrencilerimizi de katmaya çalışsınlar. Öğrendikleri oyunların belki bir ikisini bile diğer arkadaşlarıyla paylaşmaları belki bu etkinliğin amacına önemli katkılar sağlayacaktır ”diye konuştu.
Daha sonra Dede Korkut Kampüsünde oluşturulan bölümlerde çocuk oyunlarından aşuh (aşık) oyunu, konç oyunu, tika oyunu, yüzük oyunu, çelik çomak oyunu, emen oyunu, kabak oyunu, çatal matal, ardışık sudoku, sayılarla sudoku, bölgesel sudoku, tangram, kendoku, çarpmaca, yumurta tangram, pentamino, tetramino, set gibi oyunlar oyunları oynadı.