Manevi Önderler ve Tarihi Kimlikler Tanıtılıyor
Tarih ve kültür şehri olan ilimizin yetiştirdiği manevi önderler, şairler ile bunların tarihe mâlolmuş özlü sözleri, Rabia Kadıoğlu Yürüyüş Parkı’nda tanıtılıyor.
Bayburt Belediyesi tarafından hizmete sunulan 1500 metre uzunluğundaki ve üç etaptan oluşan Rabia Kadıoğlu Parkı’na belli aralıklarla monte edilen levhalarda, Bayburt’un manevi önderleri ile tarihi kimliklerine ait bilgiler yer alıyor.
Kadıoğlu Parkı’nın Süslenmesine ve Kültürel Boyutuna Geldik
Hizmete açıldığı günden beri halkın yoğun olarak kullandığı Kadıoğlu Yürüyüş Parkı’nda Çoruh nehri kıyısınca gerçekleşen çalışmalarla ilgili açıklama yapan Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, “Bulunduğumuz alan dört sene önce izbe, makiliklerin bulunduğu bir alandı. Bu bölgede öncelikle istinat duvarını yaptırdık. Daha sonra Kadıoğlu Yürüyüş Parkı’nı yaptırdık. Devlet Su İşleri ile birlikte buradaki korkulukları değiştirdik ve yeniledik ve artık buranın süslenmesine yani kültürel boyutuna geldik” dedi.
Bayburt’u Bayburt Yapan Bu Sağlam Değerleri, Herkesin Tanımasını İstedik
Belediye Başkanı Polat açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“Dışarıdan Bayburt’a gelenler veya Bayburtluyu tanıyanlar hep şöyle söylerler; ‘Bayburt’un farklı bir damarı var, farklı bir kültürü inancı itikatı var. Bayburt sapasağlam insanlar yetiştiriyor. Ülkesine, milletine bağlı insanlar yetiştiriyor.’ Bunun kaynağı nedir diye araştırdığımız zaman bu kaynağın sebeplerini bulduk ve bu sebepleri halkımızla buluşturmayı amaç edindik. Bayburt’u Bayburt yapan bu sağlam değerleri herkesin tanımasını istedik. Olduğumuz alana korkuluklar üzerine Bayburt’un değerlerini oluşturan otuz altı büyüğümüzün tarihi kimliklerini, kişiliklerini, özlü sözlerini veya şair ise önemli şiirlerini insanlarımızın hizmetini sunduk.”
Bayburt’a Gelen Öğrenciler, Abdülvehhap Gazi’yi Tanımadan Gitmesinler İstedik
“Şuanda Bayburt’ta 6 bin 500 civarında üniversite öğrencisi bulunmaktadır. Bayburt’ta dört sene üniversite okuyup da Abdülvehhap Gazi’yi tanımadan, Seyyid Yakup’u tanımadan, Sultan Fahriye’yi tanımadan Bayburt’tan gitmesinler istedik. Bunun için bulunduğumuz bölgeden Taş Köprü’ye kadar yaklaşık 1500 metre kadar bir mesafe var. Bu mesafe boyunca korkuluklar üzerinde Bayburt’un 36 tane özel kimliğini tarif ettik. Bunları şu şekilde sıralamak istiyorum; Abdülvehhab Gazi, Seyyid Yakup, Dede Korkut, Yakup Abdal Hazretleri, Şeyh Haydar Han Afgani, Ahmed-i Zencani, Şehit Ali Baba, Ekmelüddin Baberdi, Şeyh Hayran Hazretleri, Veysel Hamedani, Sultan Ali Çelebi, Sultan Fahriye, Necmüddin Geylani, Zahid-i Geylani, Bayburtlu Muhammed Amani, Genç Osman, Kadızade Mehmet Çelebi, Bayburtlu Osman, Veli Şaban Hazretleri, Bayburtlu Zihni, Bayburtlu Emrah, Bayburtlu İrşadi Baba, Bayburtlu Celali Baba, Kitapsız Mustafa Efendi, Ağlar Baba, Müftü Fahrettin Efendi, Pulurlu Süleyman Ruhi, Çıpkınıslı Burhani Baba, Dede Paşa Hazretleri, Hacı Şaban Efendi, Hacı Maksut Efendi, Bayburtlu Aşık Hicrani Baba, Bayburtlu Celili ve Bayburtlu Şaşkuni’den oluşan isimliklerimiz, tanıtıcı levhalarımızı şu anda korkuluklarımıza monte ediyoruz.”
‘’Ölümsüz Şiirler’’ Adlı Çalışmamız da Olacak
“Bayburt’un daha çok değeri var ancak şu anlık bu kadarını yapabildik. İnşallah devamını da gelecek olacak arkadaşlar, Bayburt’un öteki değerlerini gelecek nesillere aktarma çabası içerisinde olurlar. Bunun hemen akabinde başka bir projemiz daha var. Özellikle şiir severlerin kafasında kalan şairlerin şiirlerinden derlediğimiz yaklaşık otuz şiirden oluşan ‘’Ölümsüz Şiirler’’ adlı çalışmamız da olacak. Hemen onları da bunların arasına monte etmek suretiyle hem Bayburt’un yerel, kültürel değerlerini hem de ülkemizin genel kültürel değerlerini burada insanlar gezecekler ve bilgilenecekler. Bu sayede de eğitime de destek vermiş olacağız. İnşallah kimse zarar vermez. Zarar vermeye çalışan insanlara da aklıselim insanlar engel olurlar diye temenni ediyorum.”